Hoe mogen we je helpen?

Fiscale spelregels zijn van groot belang

Nederland neemt internationaal op het gebied van hypotheken een bijzondere plaats in. Want in Nederland is de rente die voor een hypotheek betaald moet worden, al sinds jaar en dag aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het heeft tot gevolg dat wie hypotheekrente betaalt minder inkomstenbelasting verschuldigd is. En dankzij die maatregel kunnen veel mensen een huis kopen.

Die aftrekbaarheid heeft de afgelopen decennia tot heel wat 'oneigenlijk gebruik' geleid. Met als gevolg dat de overheid daardoor jaar in jaar uit heel wat mis liep aan inkomstenbelasting.

Een aantal jaren geleden was dat voor de overheid dan ook aanleiding om aan die onbeperkte aftrekbaarheid paal en perk te gaan stellen. 

Het heeft ertoe geleid dat hypotheekrente in nieuwe gevallen eigenlijk alleen nog aftrekbaar is indien met name:

  • de hypotheek is aangegaan voor de aankoop van een eigen woning
  • of voor de verbouw van de eigen woning
  • de woning door de koper zelf wordt bewoond
  • of door hem werd bewoond, maar nu leeg staat en in de verkoop is (daar zijn wel grenzen van toepassing)
  • en mits de hypotheek in maximaal 30 jaar wordt afgelost middels een annuïtair- of lineair aflosschema of een combinatie van die twee.
  • Plus nog een aantal andere spelregels, waaronder die van de erg belangrijke 'eigen-woning-reserve', beter bekend onder de naam 'verhuisregel'

 Hoe ziet zo'n annuïteitenhypotheek er uit?

 

Je betaalt natuurlijk gewoon rente over de hypotheek die je hebt afgesloten. Daarnaast betaal je jaarlijks (of iedere maand) een heel klein bedrag extra als aflossing. 
Bij een annuïteit blijft de optelsom van die rente plus die aflossing gelijk. Je weet dus precies waar je aan toe bent. (mits uiteraard de hypotheekrente niet wijzigt).

Ieder jaar betaal je dus een deel van je hypotheekschuld terug. Daardoor daalt ieder jaar ook het bedrag dat je aan rente verschuldigd bent. En dat geeft dan weer ruimte om ieder jaar iets meer af te lossen. 

Daarbij komt dat de rente aftrekbaar is. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting: de 'belastingteruggave'. Overigens zul je merken, dat die in de loop der jaren wel heel langzamerhand steeds kleiner wordt.  

En dan de lineaire hypotheek

 

Ook bij de lineaire hypotheek betaal je gewoon rente over de uitstaande hypotheekschuld. En ook hier betaal je de lening in maximaal 30 jaar terug.

Maar bij de lineaire hypotheek is de aflossing in het begin beduidend hoger. Hier zijn het zelfs vaste bedragen. Dat maakt de lineaire hypotheek in de beginjaren ook beduidend duurder dan de annuïteit. Maar over de hele looptijd is de lineaire hypotheek wel goedkoper dan de annuïteitenhypotheek.
  

En de oude vormen dan?

Het waren er veel. Want er was ook veel toegestaan. Spaarhypotheken, beleggershypotheken, hoog-laag constructies, premiedepots, hypotheken met een beleggingsverzekering en groeihypotheken. Al die oude vormen bestaan nog steeds. En ze blijven over het algemeen gewoon vallen onder de 'oude fiscale spelregels'.


Ben je al huisbezitter, ga je verhuizen en wil je je oude hypotheek meenemen? Dan zijn daar nog steeds ruime mogelijkheden voor. 

Maar wie nu voor het eerst een eigen huis koopt, kan hier helaas geen gebruik meer van maken. 

Al met al een erg adviesgevoelige materie.


Maar daar maken we graag tijd voor vrij!

Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie