Hoe mogen we je helpen?

Tips voordat je de open haard weer aansteekt

De brandverzekeraars zetten zich weer schrap. Het stookseizoen gaat weer beginnen. De open haard aansteken zorgt voor gezelligheid, maar ook voor extra brandgevaar.

De laatste maanden van het jaar worden de houtkachel en de open haard weer in gebruik genomen. Een schoorsteenbrand is een reëel risico om rekening mee te houden bij het stoken op hout. Je kunt brand niet 100 procent voorkomen, maar je kunt de kans erop wel zo klein mogelijk maken. Met onze tips voorkom je zoveel mogelijk ellende.

Je moet namelijk voorkomen dat dampen weer in je huis terechtkomen.​

 

Zorg eerst voor goed onderhoud

Voordat je hout in de brand steekt moet je eerst aandacht hebben voor het rookkanaal. Gedurende de periode dat je jouw haard niet hebt gebruikt kan vuil zich hierin opgehoopt hebben. Laat je schoorsteen dus eerst professioneel vegen. Bij frequent gebruik van je open haard is het aan te raden om vaker een schoorsteenveger ernaar te laten kijken. Hij of zij doet namelijk meer dan alleen vegen. Het rookkanaal wordt ook gecontroleerd op scheurvorming. Je moet namelijk voorkomen dat dampen weer in je huis terechtkomen.

Kies je hout met beleid

Alles wat brand kun je niet in je open haard gooien. Pas vooral op met geverfd of gebeitst hout. Gebruik bij voorkeur hout met weinig hars. Geschikte houtsoorten zijn bijvoorbeeld eikenbomen, berkenbomen en appelbomen. Gebruik de haard niet als allesbrander. Zorg ervoor dat het hout goed droog is. Afhankelijk van de houtsoort moet je het hout eerst 1 tot zelfs 2,5 jaar drogen. Vers hout bevat voor 80 procent vocht. Hierdoor brand het slechter en geeft het ook minder warmte af.

Zorg voor voldoende ventilatie en voor blusmiddelen

Ook bij het stoken van hout kan er koolmonoxidevergiftiging ontstaan. Dit voorkom je door goed te ventileren tijdens het stoken. Door vonken vanuit je haard of bij het aanvullen van je haard met hout kan er toch brand buiten je kachel ontstaan. De kans hierop is klein maar niet uit te sluiten. Zorg er dus in ieder geval voor dat je bijvoorbeeld een brandblusser of een emmer water in de buurt klaar hebt staan. Je hebt in dat geval namelijk geen tijd meer om nog een emmer te zoeken en deze te vullen met water.

Wat als er toch brand ontstaat?

Een schoorsteenbrand zie je waarschijnlijk niet gelijk. Je kunt het wel horen. Het klinkt als een loeiend geluid, alsof er een windvlaag door het rookkanaal trekt. Doof in dat geval het vuur, maar gebruik hiervoor geen emmer water. Je kunt het beste zand gooien op het vuur. Bel ook gelijk het alarmnummer. Zorg voor extra ventilatie. Ook belangrijk is om de kamers waar het rookkanaal doorloopt te ontruimen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-10-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie